Sant Agustí

Ama et quod vis fac ( Sant Agustí)


divendres, 12 d’abril del 2013

Lina Sansano


 
Començam avui amb un nou cicle dins la secció Entrevistes. Durant aquestos primers mesos hem pogut entrevistar historiadors de reconegut prestigi nacional i internacional. Ha estat el cas dels Professors Pedro Barceló, Fernando Quesada i el britànic Adrian Goldsworthy. També ha col·laborat el novel·lista de moda Javier Negrete, que ens donà el seu punt de vista com a escriptor de novel·la històrica.
 
Dins el cicle que començam, volem comptar amb la participació de personatges d´àmbit local relacionats amb la nostra història i el nostre Patrimoni.
Quina millor manera d´iniciar aquesta nova etapa amb la participació de Catalina Sansano Costa,
Segona Tinent d'Alcalde de recursos humans, cultura, patrimoni, festes, arxiu i biblioteca municipal de l´Ajuntament d´Eivissa.
 
 
 
1.    Quina és la funció de la Regidora de Cultura i Patrimoni de l´Ajuntament d´Eivissa?
 Hem de separar el concepte de cultura i ho ajuntaria amb festes, ja que festes i cultura tenen un funcionament específic. Diferent és el cas de Patrimoni que és un pes pesat a tots els ajuntaments i principalment en el de Vila ja que no és un Ajuntament qualsevol, és un ajuntament d´una ciutat que és Patrimoni de la Humanitat. Per tant, el tema de Patrimoni històric entenc que és primordial.
Què es fa dins Patrimoni? Principalment vigilar el patrimoni que tenim i conservar- lo fent les  obres de  manteniment necessàries . Sempre surten obres de millora ja que a Eivissa no pots aixecar una pedra sense que surtin restes arqueològiques. I això és una cosa que et va marcant una mica el dia a dia. Per un banda hi ha allò que planifiques, per exemple, en   conservació de muralles fa dotze anys es va fer el Pla Director de Muralles i tu vas fent segons aquell pla però van sorgint coses o que no  sabies o que intuïes i que t´obliguen a adaptar l´acció que estàs fent per salvaguardar, estudiar i documentar aquest patrimoni.
2.    Quines diferències hi ha entre les funcions de l´Ajuntament i les del Consell en el tema de Patrimoni?
Hi ha diferències importants. La responsabilitat de Patrimoni històric recau sobre el Consell Insular. Són unes competències que estaven en mans  de la Comunitat Autònoma i ja fa quasi 20 anys que les va transferir al Consell, actualment els responsables de la seva gestió. Llavors cada ajuntament té la seva àrea d ´acció  i s´ha d´encarregar del seu manteniment. En cas contrari podria incòrrer fins i tot en responsabilitats civils i penals.
3.    Ens podries explicar una mica com és el protocol d´actuació de l´Ajuntament quan apareixen  noves restes ¿
En principi es presuposen quines són les zones més sensibles. En aquestes zones on es pensa que poden aparèixer restes arqueològiques no podem donar cap llicència d´obra sense la vigilància d´un arqueòleg .Si és una obra de l´Ajuntament ho fa  un arqueòleg municipal, i si és una obra privada obligues a què hi hagi un especialista que la vigili  en previsió de què pugui aparèixer. Què no surt res? Dons endavant amb les obres. Si surt alguna cosa, de seguida s´ha d´aturar l´obra i estudiar què és el que ha sortit.
En funció del tipus de restes, es pot considerar que el material aparegut  no és primordial. Si és una cosa excepcional evidentment s´ha de paralitzar tot per estudiar- ho, documentar- ho i salvaguardar- ho. Llavors s´ha de decidir si deixar- lo  in situ, transportar- lo a una altra banda o  cobrir- lo amb vidres cosa que t´obliga a modificar els projectes d´obra.
4.    Fins a quin punt és compatible el desenvolupament urbanístic d´una ciutat com Eivissa amb la conservació del Patrimoni que va apareixent?
Això és el quid de la qüestió. Eivissa està integrada dins un grup que es diu Grup  Ciutats Patrimoni de la Humanitat d´Espanya. També n´hi ha una mundial en la qual també hi estem integrats. A Espanya som 13 ciutats Patrimoni de la Humanitat independentment que hi ha altres coses declarades, com a monuments.
Tot això serveix per moltes coses ja que un tot sol costa arribar allà on vols arribar. Si t´ajuntes d´ aquesta manera pots treballar , entre tots, per aconseguir els objectius en comú. D´una banda per complir els objectius de la UNESCO el bé que ens ha declarat però preservar quan el desenvolupament et marca tot el contrari és difícil i buscar línies compatibles és complicat. Per això dins aquest Grup de Ciutats Patrimoni es fan estudis i es treballa el tema de compatibilitzar les dues coses.
 
És per tant, una obligació però a la vegada un honor el poder preservar el patrimoni que tenim. Som ciutats del segle XXI ,  hem de poder tenir les millores i estic parlant especialment de temes d´ accesibilitat. Ara les noves tendències són , per una banda, fer unes ciutats el més habitables possible i , en segon lloc, la UNESCO  està parlant d´un concepte nou que és una ciutat com a paisatge urbà. La qüestió és que no parlen tan rígidament de conservació del patrimoni, encara que segueix sent un concepte molt important, però es parla d´un entorn més humà.
Ara estem treballant l´elaboració del Pla de Gestió de Patrimoni que hem de presentar a la UNESCO abans de febrer de 2015 i hem de tenir en compte tot això. També és molt important l ´ opinió del ciutadans. La UNESCO et recomana que hi hagi molta participació ciutadana ja que som persones que vivim a  la ciutat i l´objectiu és que sigui el més habitable possible.
 
 
Hem afegit a la secció de links interessants el de l´ Ajuntament d´ Eivissa. HI  podreu trobat molta informació sobre el nostre Patrimoni.