Sant Agustí

Ama et quod vis fac ( Sant Agustí)


dijous, 20 de setembre del 2012

Ciutats antigues

Qart Hadast, en púnic " Ciutat Nova"", és el nom d´una antiga ciutat cartaginesa situada on s´erigeix avui en dia la ciutat de Cartagena. Va rebre aquest nom des de la seva fundació l´any 227 a. C. fins a la conquesta romana en  209 a. C. en  el marc de la segona guerra púnic- romana i, des d ´aquest moment,  anomenada Carthago Nova. Segons les fonts clàssiques, la ciutat de Cartagena va ser fundada pel general cartaginès Asdrubal el Bell:

                                  Després d´Abdera, ve la nova Cartago, que va ser fundada per Asdrúbal a l´any 227 a. C. , successor d´Amílcar Barca, pare d´Anníbal. És entre totes les ciutats de la zona la més poderosa, en un emplaçament natural fort i d´una muralles bellament construïdes. Disposa de diversos port, d´una llacuna i de les mines de plata (...)

                                                                                                                       Estrabó, Geografia 3- 4.6

El problema es planteja perquè algunes fonts clàssiques esmenten la ciutat de Mastia al voltant del segle VI a. C. , relacionada amb la cultura tartèsica,  i que la historiografia tradicional, hereva de les idees d´Adolf Schulten, associa geogràficament amb Cartagena. Aquets fet ens fa pensar que Asdrúbal no va fundar la ciutat sobre un solar buit, sino que aprofitaria l´antic assentament de Mastia, influenciat per la cultura púnica, per refundar, reamurallar i convertir- la  en capital dels dominis dels cartaginesos a Iberia.