Sant Agustí

Ama et quod vis fac ( Sant Agustí)


dimarts, 2 d’octubre del 2012

Aurelius Agustinus

Aureli Agustí ( Aurelius Agustinus) més conegut com Agustí d´Hipona o Sant Agustí ( 13 de Novembre 354- 28 d´Agost 430) és una de les figures més importants en el desenvolupament del cristianisme, considerat, de fet, com un dels pares de l´Esglèsia. La seva influència posterior és enorme i ultrapassa l àmbit de la teologia. Se´l considera com uns dels pensadors fonamentals de la història d´Occident.

Va nèixer a Tagaste( Numídia), a l´actual Algèria. Era d´ascendència berber. La seva mare, Santa Mònica, era una cristiana devota, i el seu pare, Patrici, era pagà.
Poc abans de la seva mort, l´Àfrica romana va ser envaïda pels vàndals. La primavera del 430 va arribar a Hipona i la van assetjar. San Aguatí va morí durant aquell setge.

Es considera que Agustí actua de pont entre la edat antiga i la medieval en filosofia. En el debat fe- raó que va ocupar els segles posteriors va marcar el camí d´unir filosofia i teologia, anticipant l´obra de molts pensadors medievals.

La seva concepció del temps i Déu com ésser atemporal precedeix la filosofia de Kant, afirmant que el temps objectiu i el subjectiu no coincideixen. A la literatura va influir en Petrarca i en tot el Renaixement amb les seves confessions amoroses.