Sant Agustí

Ama et quod vis fac ( Sant Agustí)


dissabte, 9 de març del 2013

Gaius Appueleus Diocles

Una investigació  determina que l'esportista que més sous va guanyar durant la seva vida va ser el conductor de quadrigues Gaius Appuleius Diocles.
Aquest auriga va néixer a Lusitània, una zona que a l'Imperi Romà corresponia a l'actual Portugal i el sud-est d'Espanya, a l'any 104 i als 18 anys es va convertir en esportista professional. Tot i no despuntar en els seus començaments en aquest esport de curses, Diocles va acabar convertint-se en el conductor de quadrigues més famós de la Roma Antiga, un reconeixement que li va proporcionar grans beneficis econòmics. Aquest lusità va aconseguir guanyar 35.863.120 sestercis, el que equivaldria avui dia a uns gairebé 15.000 milions de dòlars, segons les dades recollides per aquest informe.
L'estudi assenyala que la quantitat de diners que aquest esportista  va guanyar amb les carreres de quadrigues va ser cinc vegades més que el salari que rebia el governador de la província millor parat i eren prou diners per proveir de cereals a tota Roma durant un any.
A més, amb els 15.000 milions que es va embutxacar Diocles, l'administració romana podria haver pagat la cinquena part del sou de tots els soldats rasos de l'exèrcit imperial. Traslladat al valor dels diners actual, suposant que la comparació és adequada, la quantitat de diners que l'auriga portuguès va aconseguir durant la seva carrera esportiva valdria per cobrir els salaris de l'exèrcit nord-americà en un any.